Wat is vennootschapsrecht en waarom is het zo belangrijk?

Wat is vennootschapsrecht?

Vennootschapsrecht is synoniem van ondernemingsrecht of bedrijfsrecht en omvat bepalingen voor de verschillende vennootschapsvormen (VOF, NV, BV, CV, CommV). Onder het vennootschapsrecht vallen alle regels en voorschriften met betrekking tot het oprichten, leiden en beheren van ondernemingen. Deze regels zijn van toepassing op de bestuurders, aandeelhouders en derde partijen die met de onderneming handelen. Denk bij bedrijfsrecht aan onderwerpen zoals de bedrijfsvoering, verhoudingen tussen de aandeelhouders, verplichtingen van de bestuurders en vereffening.

Waarom is vennootschapsrecht zo belangrijk?

Vennootschapsrecht is belangrijk omdat het de rechten en plichten van aandeelhouders, bestuurders en derde partijen vastlegt. Voorbeelden hiervan zijn aangelegenheden zoals aansprakelijkheid, maar ook algemene voorwaarden en contracten.

Door samen met een advocaat naar deze materie te kijken, zorgt u ervoor dat alle zaken op correcte wijze worden afgehandeld én op papier worden gezet. Dit schept helderheid en voorkomt problemen achteraf. Ook bij een ander juridisch vraagstuk kan een advocaat advies uitbrengen over het bedrijfsrecht en aanverwante zaken.

Is het nodig om een advocaat in te schakelen?

Voor veel mensen is bedrijfsrecht een uitgebreide en ingewikkelde materie. Het bevat veel informatie en vaktermen waar u misschien niet thuis in bent. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het vennootschapsrecht verschilt per land waarin u gevestigd bent. Het is daarom geen slecht idee om een advocaat te laten kijken naar het vennootschapsrecht binnen uw onderneming.

De advocaat kan ondersteuning bieden bij het oprichten van een onderneming, u ondersteunen bij een juridisch geschil en helpen bij het opstellen van algemene voorwaarden en contracten. Ook bij een fusie, overname of als een onderneming wordt opgeheven, kan een advocaat ervoor zorgen dat alles in goede banen geleid wordt.

Wilt u meer informatie over vennootschapsrecht? Of wilt u graag een persoonlijk advies voor uw onderneming of bedrijf? Neem dan contact op met Advocatenkantoor Vander Schelden & Nottebaert.